čtvrtek 1. září 2011

Strach ze samoty neboli separační anxieta u psa


U některých psů vyvolává samota pocit nejistoty a strachu. Po tu dobu, kdy je sám doma, vyjadřuje svoji nespokojenost různými činnostmi, kterými vám chce naznačit, že se děje něco, na co nebyl připravený a naučený.   

Pejsek vytrvale kňučí, štěká, vyje škrábe na dveře a nebo si čas vyplňuje různými aktivitami, jako je ohryzávání nábytku, okusování volně položených předmětů v bytě (bačkory, oděvy, koberce, sedačka).






Jak postupovat když pejsek nechce být doma sám?

1. Naučte pejska zvyknout si na samotu. Doba odloučení by se měla prodlužovat postupně, na začátku nechávejte pejska samotného 30 minut, postupně tuto dobu prodlužujte.

2. Oddělte místo, kde není nic, co by mohl pes zničit. Nechejte mu jen místo na spaní a dočasný prostor na toaletu.

3. Odcházejte pryč bez velkého rozruchu, nelučte se s ním a ani mu nevěnujte přílišnou pozornost. Při návratu pozdravte stručně psa bez přílišného povyku. Když se utiší, odměňte psa za dobré chování. Netrestejte ho, pokud byl neposlušný ve vaší nepřítomnosti, protože to stejně nepochopí. Trest je účinný pouze když je pejsek přichycek při činu.

Co dělat, když to nepomáhá?


Můžete vyzkoušet některý z prostředků na zklidnění psa. Např. zklidňující obojek na bázi přírodních feromonů nebo jiné nutriční doplňky jako je Alavis Relax. Zde je účinnou látkou Lactium® což je mléčný hydrolyzovaný protein, který obsahuje bioaktivní alfa S1 dekapeptid, který je organismem velmi dobře přijímán. Lactium® reguluje sekreci stresových hormonů, čímž působí na zklidnění psů a koček při stresových situacích, snižuje pocity úzkosti a zlepšuje odolnost proti stresu bez vedlejších účinků jako je ospalost, apatie či letargie.
Serene UM v kapkách nebo tabletách je další možností pro zklidnění vašeho psa. Účinná látka - L-tryptofan je esenciální aminokyselina a prekursor serotoninu, neurohormonu, jehož nedostatek je prvotní příčinou úzkostí a depresí, změn chování, špatných nálad, poruch usínání. Serotonin podporuje přirozený pocit spokojenosti a radosti. Tryptofan může nahradit syntetická antidepresiva.
V neposlední řadě bych chtěla zmínit Zylkène®. Zylkène® obsahuje přírodní extrakt α-casozepin, který se získává z mléčné bílkoviny kaseinu z odstředěného mléka a má uklidňující účinky. Extrakt α-casozepin má uklidňující a uvolňující účinky na ustrašené psy a kočky, symptomy se zlepšují již během krátké doby a pohoda zvířete roste.

Více informací o jednotlivých zklidňujících prostředcích naleznete zde: Přípravky pro zklidnění psa

„Uklidňující feromony“

Psi komunikují mezi sebou nejen čichem, sluchem a zrakem, ale i feromony . Feromony jsou chemické látky zabezpečující výměnu informací mezi členy téhož druhu. Tukové žlázy v oblasti mezi mléčnými žlázami kojících fenek produkují feromony, které zabezpečují vytvoření pouta mezi matkou a štěnětem a vyvolávají pocit bezpečí a klidu.

Dokonce i bázlivé štěně je spokojené, a přes všechno neznámé, které ho obklopuje, se cítí bezpečně, dokonce je připravené objevovat neznámý svět a reaguje typicky pro svůj druh. Výzkumy ukázaly, že tyto vlastnosti přetrvávají až do dospělosti. Zdá se, že formují emocionální stav a sociální interakce během celého života psů.

Způsoby ovlivňování chování zvířat pomocí feromůnů zabezpečují vysokou bezpečnost díky tomu, že se jedná o tělu vlastní látky.

Vyzkoušeli jste již všechno a pejsek stále ve vaši nepřítomnosti štěká a vyje? Sousedi si stěžují a vy už si nevíte rady?

Obojek proti štěkání

Pokud jste se teď zalekli a myslíte si, že jde o trápení zvířat, přečtěte si, na jakém principu je obojek založen -  Obojek proti štěkání


Související články:






Žádné komentáře:

Okomentovat