úterý 20. září 2011

Péče o zuby a ústní dutinu u psa


Péče o zuby a ústní dutinu u psa je velice důležitá. Nejenže je velmi vhodné čistit psovi zuby, můžete mu také kupovat speciální krmivo, enzymatické zubní plátky a jiné speciální zubní pochoutky, které odstraňují mechanicky zubní plak. Pokud se zubní plak neodstraňuje, vytvoří se zubní kámen, zánět, zuby vypadávají a z ústní dutiny psa nepříjemně páchne.

Víte jak správně čistit psovi zuby?

Co budete potřebovat

- Speciální zubní pasta s enzymy na psí chrup.
- Kartáček, kterých je více druhů.Můžete použít také zubní katráček na prst.
- Vůli a odhodlání pravidelně psovi zuby čistit.



Začněte už od štěněte

Se zubní hygienou začněte už u štěněte, tedy od cca tří měsíců věku, aby si zvyklo na manipulaci v tlamě.

Zvykejte pejska krok za krokem


1. Nejprve psa zvykejte na chuť zubní pasty a prst v tlamě. Naneste trochu zubní pasty na ukazováček. Dovolte psovi, aby slízal pastu z vašeho prstu. Toto několikrát opakujte. Pak znovu naneste na ukazováček zubní pastu a prstem klouzejte po vnějším povrchu zubů a dásní.

2. Nyní sáhněte po zubním kartáčku, který navlhčete a naneste na něj pastu. Nechte psa slíznout pastu ze štětin kartáčku. Jemně uchopte tlamu kolem čenichu tak, abyste zabránili psovi žvýkat, a začněte opatrně čistit kartáčkem jen špičáky. Zubní kartáček držte šikmo k linii dásně – pohybujte kartáčkem od okraje dásně ke špičce zubu.

3. Po vyčištění špičáků pokračujte krouživými pohyby k zadním zubům. Postupujte dál, jen pokud je pes spokojený. Provádějte čištění na obou stranách tlamy.

4. Navažte na krok č. 3. Podržte tlamu zavřenou kolem čenichu a opatrně zvedněte horní pysk palcem a ukazováčkem tak, že odhalíte přední zuby – řezáky, které jsou nejcitlivější částí tlamy. Jemně čistěte přední zuby pohybem od dásně ke špičce zubu.

Postupně prodlužujte čas čištění zubů.

Jak často je třeba čistit psovi zuby

Všeobecně se uvádí čistit alespoň 1x týdně. Některým psům vydrží bílé zuby 14 dní, u některých je třeba čistit 2x týdně. Na zubní kámen trpí více trpasličí plemena. Zubní kazy mívají psi méně často než my lidé. Zajímavé je, že zdravá psí tlama obsahuje v průměru méně bakterií, než nejčistší lidská ústa.

Co dělat, když pejsek kartáček nesnáší

Řešením je „prstový kartáček“ – gumový návlek na prst s výstupky.

Co dělat, když nesnese ani prstový kartáček

Přidávejte do krmení De-Plaque. Je to mezinárodně patentovaný výrobek, který bojuje proti zubnímu kameni a plaku na povrchu zubů a redukuje přítomnost bakterií.


Aktivní složkou přípravku De-Plaque je přírodní rostlinný extrakt z mořské řasy. Nemá lokální účinek, ale systémový. Účinné látky přípravku se vstřebávají ze zažívacího traktu do krevního řečiště a z něj přechází do slin, kde fungují tak, že zabraňují hromadění zubního plaku na zubech.

Je obecně známo, že obsah slin může přispívat k potlačení bakterií, které způsobují vznik zubního plaku a kamene. Klinické studie prokázaly, že hromadění látek na zubech je redukováno až o 88 % a že zubní kámen buď zmizel úplně, nebo se stal velmi porézním, a tak snadno odstranitelným. Z provedených studií vyplynulo, že výsledky byly znatelné již za 4 - 8 týdnů a pravidelným užíváním se dále zlepšovaly. De-Plaque by měl být do stravy podáván denně.

Daším velice pohodlným a účinným pomocníkem pro čištění zubů u zvířat je Orozyme zubní gel. Ten nanesete na dásně, přidáte do krmiva nebo u koček můžete dát na tlapky a kočka si ho sama olíže.


Vše, co budete k čištění zubů potřebovat (kromě vaši vůle a odhodlání) naleznete zde: Péče o zuby a ústní dutinu

Související články:

Plaque Off Animal - Jak odstranit zubní plak a zubní kámen  
Víte jak čistit psovi zuby? - 4 základní kroky
Přípravky na odstranění zubního kamene u psa
Zubní plak a zubní kámen u psů a koček
Zápach z tlamy trápí 90% psů starších jednoho roku. Jak tomu předejít?


Žádné komentáře:

Okomentovat