pondělí 10. února 2014

Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí

Krmivo pro psy Taste of the Wild patří k těm, které svým složením zcela určitě odpovídají potřebám psa jako masožravce. Americké krmivo Taste of the Wild nabízí výběr z exkluzivních surovin jako bizon, kanec, zvěřina, kachna, křepelka, uzená krůta, uzený losos. Krmivo neobsahuje pro psy nevhodné obiloviny - pšenice, kukuřice atd. Neosahuje sóju ani žádná umělá dochucovadla či barviva. Všechny suroviny pocházejí od prověřených potravinářských dodavatelů, kteří jsou certifikováni pro kvalitu živočišných surovin bez obsahu antibiotik a hormonů. Pokud jste si pořídili štěně nebo chcete změnit stávající granule pro vašeho dospělého psa, pak by jste při vašem rozhodování měli vzít v potaz i tuto značku. Určitě patří mezi ty, které bych vám doporučila.

Přestože jsou granule střední velikosti a jsou tedy vhodné i pro malá plemena, nově výrobce zařadil variantu, která je určena pro malá plemena všech věkových kategorií - Taste of the Wild Appalachian Valley.


1. Co jsou to hypoalergenní receptury?

Všechny receptury krmiva Taste of the Wild jsou hypoalergenní v tom smyslu, že neobsahují obiloviny (pšenice, kukuřice, či sója), které jsou nejčastějším alergenem v krmivech. Někteří psi jsou alergičtí i na jiné suroviny, než obiloviny. Proto vždy vybírejte takovou recepturu, která neobsahuje nevhodnou surovinu pro vašeho psa.

Nejžádanější receptury pro alergické psy jsou Sierra Mountain (jehně) a Pacific Stream (losos).


2. Jaké je složení krmiva Taste of the Wild?

Na prvním místě ve složení je uváděno maso a masová moučka. To znamená, že tvoří největší podíl v obsahu krmiva. Každá receptura obsahuje kombinaci čerstvého a sušeného masa 60%. (cca 80%), což vypovídá o jeho kvalitě. Na druhém místě jsou sladké brambory (batáty). Tuky obsažené v krmivu jsou pouze živočišného původu - pro psa masožravce daleko vhodnější než tuky rostlinné.

% obsah a původ bílkovin

Z celkového obsahu proteinů je v každé receptuře Taste of the Wild více, než 80% živočišného proteinu pocházejícího z masa a vajec. % obsah bílkovin a tuků se liší dle věkových požadavků jedinců. Samozřejmě jiné požadavky má štěně, jiné dospělý jedinec a jiné senior, proto se snažte dodržet dávkování.


3. Které receptury jsou vhodné pro dospělé psy velkých plemen?

Všechny receptury Taste of the Wild adult jsou vhodné pro velká a obří plemena. Dodržujte správné dávkování dle váhy a pozorujte svého psa. Pokud je hubený, vyberte recepturu, která obsahuje více bílkovin a tuků, pokud má Váš pes nadváhu, vyberte recepturu s menším obsahem bílkovin a tuků.

Pokud chcete doplnit chondroprotektiva ať už preventivně nebo má váš pes problémy s klouby a chcete mu ulevit od bolesti, nespoléhejte na chondroprotektiva obsažena v některých granulích. Obsahují pouze minimální množství (výrobci neuvádějí skutečné množství). Dodejte kloubní výživu zvlášť - velice účinný je např. Hyalutidin DC Aktiv.

Velikost granulí je spíše střední,  jelikož při konzumaci obřích granulí do sebe pes dostává větší podíl vzduchu a zvyšuje se tím riziko torze žaludku.

Taste of the Wild High Praire - Bizon
Hrubý protein 32%, hrubý tuk 18%

Obsahuje kombinaci masa z bizona, jehněčí a kuřecí moučku. Pokud je váš pes alergický na kuřecí, bude vhodnější varianta Pacific Stream

Taste of the Wild  Pacific Stream - Losos

Hrubý protein 25%, hrubý tuk 15%

Obsahuje maso a masovou moučku z lososa jako jeden zdroj bílkovin, proto je tato varianta vhodná i pro alergické psy. Oproti ostatním recepturám neobsahuje vejce, je tedy vhodná i pro psy, kteří mají na tuto surovinu alergii. Rybí moučka je kvalitní zdroj aminokyselin a omega-3 mastných kyselin, které podporují imunitní systém, zdravou kůži, srst a zabraňuje zánětům.


Taste of the Wild High Stream - Jehně

Hrubý protein 25%, hrubý tuk 15%

Obsahuje pouze jehněčí maso a jehněčí moučku, proto je vhodná pro alergické psy a psy s citlivým zažíváním stejně tak jako losos.

Taste of the Wild Wetlands - Drůbež
Hrubý protein 32%, hrubý tuk 18%

Maso z kachny, kachní moučka, kuřecí moučka. Pokud je váš pes alergický na kuřecí bílkovinu, nebude pro něj tato varianta vhodná.


4. Které receptury jsou vhodné pro štěně velkého plemene (v dospělosti bude vážit víc než 30kg)?

Které varianty krmiva Taste of the Wild jsou vhodné pro štěně malého či středního plemene?

Platí totéž co u krmiva pro dospělé psy velkých plemen. Štěněcí varianty jsou vhodné pro štěňata velkých a obřích plemen. Štěňata velkých a obřích plemen by měla být krmena trochu jinak, než malá a střední plemena psů. U krmiv Taste of the Wild výrobce propočítal vhodné dávkování pro štěňata malých, středních, velkých a obřích plemen tak, aby regulovalo příjem kalorií pro každé plemeno, proto si pečlivě přečtěte dávkování, které je vhodné právě pro vašeho psa.

Taste of the Wild nerozlišuje granule pro velká, střední a malá plemena, pouze granule pro štěňata (puppy) a pro dospělé jedince (adult).  Granule jsou střední velikosti a v případě, že máte malé štěně, doporučuje se granule zalévat teplou vodou.

V roce a půl můžete přejít z krmiva pro štěňata (puppy) na krmivo pro dospělé jedince (adult). Pozor, to platí pouze u štěňat velkých plemen. Střední plemena přecházejí na dospělácké granule cca v roce, mini plemena asi v devíti měsících, kdy je ukončeno období růstu.

Co se týče chondroprotektiv v období růstu, platí totéž. Je lepší koupit kvalitní osvědčenou kloubní výživu než spoléhat na obsah chondroprotektiv v granulích. U štěňat velkých plemen v období růstu je podávání kloubní výživy nanejvýš vhodné. I zde bych doporučila Hyalutidin DC aktiv jako prevenci pozdějších kloubních problémů (artróza a pod.)

Granule pro štěnata obsahují vyvážený obsah vápníku a fosforu a optimální obsah bílkovin a tuků. Kvalitní protein poskytuje nezbytné aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny organismu psa. Na obsah proteinu by měli dávat pozor pouze majitelé psů se zdravotními problémy např. onemocnění ledvin, či jater.

High Praire puppy obsahuje 1,4% vápníku a 1% fosforu
Pacific Stream Puppy obsahuje 1,3% vápníku a 1% fosforu



5. Měl bych očekávat změny ve stolici svého psa při přechodu na krmivo Taste of the Wild?

Při změně krmiva vždy majitel musí počítat, že mohou nastat potíže s řidší stolicí jeho psa, obzvláště pokud se jedná o přechod z nekvalitního krmiva na kvalitní. Je otázkou pár dní než si zažívací systém zvykne na jinou skladbu potravy.  





Související články:

Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate
Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence

   

1 komentář: