neděle 15. května 2011

Problém s análními váčky u psa a kočky - Jak ho rozpoznat, co dělat, pomoc, prevence


Trpí váš pes nadměrnou svědivostí v oblasti konečníku, "sáňkuje" zadkem po zemi, olizuje si anální oblast, kouše si kořen ocasu nebo se drbe a otírá zádí o předměty? Pravděpodobně se jedná problém s analními váčky. Konečník bývá zarudlý, zduřelý a citlivý na jakýkoli dotyk. Mohou se objevit problémy při kálení, příp. čerstvá krev na stolici.

Anální žlázky - O jaký problém se jedná, co dělat, predispozice, prevence

Dle lékařské terminologie paranální váčky jsou dvě kožní vychlípeniny mezi vnitřním a vnějším análním svěračem uložené na ciferníku obvykle v pozici 4 a 8. Do váčků ústí mnoho pozměněných mazových žlázek, které produkují výrazně páchnoucí sekret, který se uvolňuje tlakem svěračů (např. při kálení nebo stresu). Tento sekret je u psů spíše vodnatý, u koček až kašovitý.

Jsou některá plemena náchylnější než jiná?

K onemocnění váčků jsou náchylní především psi malých a středních plemen (do 15 kg), predisponováni jsou pudlové, kavalíři, čivavy, jezevčíci, jorkšíři, lovečtí španělé apod. Dále se předpokládá vliv typu stravy (oproti vařenému je po granulích stolice tužší, takže více stimuluje váčky k vyprázdnění), alergií na krmivo a složení stravy (někdy se problémy zlepší po přidání nenasycených mastných kyselin, např. rybího oleje, do krmení).

Jak se problémy s analními váčky projevují?

Problémy se "žlázkami" se projevují zejména svědivostí v oblasti konečníku - pes "sáňkuje" zadkem po zemi, olizuje si anální oblast, kouše si kořen ocasu nebo se drbe a otírá zádí o předměty. V některých případech majitelé uvádějí celkovou svědivost, kdy se pes válí a drbe si i jiné oblasti těla, zejména uši. Konečník bývá zarudlý, zduřelý a citlivý na jakýkoli dotyk. Mohou se objevit problémy při kálení, příp. čerstvá krev na stolici.

1. Prvním problémem bývá přeplnění váčků, kdy je pouze přítomno větší množství sekretu, který není změněn zánětem. K odstranění problému stačí vyprázdnění žlázek manuální kompresí. U koček je tento zásah účinný na několik měsíců, u psů se bohužel problém častěji opakuje. Nadměrným vymačkáváním se však oslabuje schopnost vyprazdňovat žlázky přirozeně, proto by se mechanické čištění mělo omezit na nutné minimum.

2. Druhým problémem je zánět váčků, kdy je sekret změněný, obsahuje vločky hnisu a někdy i krev. Pokud tento problém majitel nepodchytí, dochází k prasknutí zanícené žlázy a vytvoření píštěle na povrch kůže. Tento stav je extrémně bolestivý a je nutné ho vyřešit opakovaným výplachem váčků dezinfekčním roztokem a aplikací lokálních (v těžších případech i celkových) antibiotik. Nádorové onemocnění se nejčastěji vyskytuje u fen středního a vyššího věku a jedinou účinnou metodou je rychlé chirurgické odstranění tumoru.

3. U starších nekastrovaných psů-samců mohou dělat problém ještě tzv. cirkumanální žlázky, které se vyskytují v okolí konečníku ve velkém množství a jsou často postiženy nádorovým bujením. Nádory rostou kdekoli v oblasti konečníku, mohou vředovatět, krvácet, často jsou hormonálně aktivní (narušují metabolismus vápníku v těle) a mohou metastazovat. Doporučuje se urychlené vyjmutí nádorů a současná kastrace, aby se zabránilo recidivě.

Prevence

K prevenci, kterou může majitel provádět doma, patří především kontrola chování zvířete. Přehnaný zájem o oblast konečníku by neměl být podceňován, i když jste si jistí, že váš mazlík nikdy tyto problémy neměl. Naplnění žlázek lze zkontrolovat pohmatem okolí konečníku, vizuální změny (zarudnutí, krvácení, výtok sekretu, různé výrůstky) jsou neklamnou známkou problému. V případě, že váš pejsek trpí přeplňováním žlázek, můžete mu je vyprazdňovat i doma.

Vyprazdňování vnější kompresí bývá často málo účinné a je nutné jej příliš často opakovat. Vhodnější je vyprázdnění s nasazenou chirurgickou rukavicí, kdy se ukazováček zasune do konečníku a stlačením proti palci (z vnější strany) se vyprázdní celý obsah váčku. Doporučuji, aby vám tento úkon důkladně vysvětlil veterinární lékař včetně vhodné frekvence.

Produkty vhodné při problémech s analními žlázkami naleznete zde.

Trpí váš pes epilepsií?

Zdroj: Anální žlázky

Žádné komentáře:

Okomentovat