neděle 20. března 2011

Potravinová alergie u psa - Příčiny, Příznaky, Hypoalergenní krmivo


Alergiemi je postiženo asi deset procent populace psů. Stejně tak jako u lidí i u psů má narůstající tendenci. S přechodem na průmyslově vyráběna krmiva přibývá rovněž potravinových alergií.

Příčiny vzrůstající tendence alergií u psů

1. Životní prostředí - zdroje zcitlivujících – alergizujících látek dráždí a narušují obranný imunitní systém.

2. Podceňování kontroly zdraví v plemenitbě.

Zvláště módní plemena pak trpí nejen extrémním prosazováním mnohdy problematických exteriérových znaků, ale i nadprodukcí jedinců nesoucích dispozice k nejrůznějším zdravotním potížím včetně alergií. Alergie má totiž vždy genetický základ a vysoký stupeň přenosu na potomstvo. Nejčastěji to bývají teriéři, setři, dalmatini, retrívři, šarpejové, kokři, němečtí ovčáci, pitbulové, američtí stafordšírští teriéři, ale i labradoři a retrívři.

Alergie u psa

Mezi běžné psí alergie patří přecitlivělost na prach a roztoče, plísňové spory, či bakterie a kvasinky.

Potravinová alergie u psa

Potravinová alergie u psa může být způsobena aditivy, která výrobci do krmiv dodávají.

Příznaky alergie u psa

Významným příznakem možné alergie jsou nezvladatelné a neustálé pocity svědění v důsledku zánětu kůže. Mezi nejsvědivější oblasti často patří meziprstí, nadprstí, hlava, tváře, spodní strana krku, hrudi a břicha. K tomu se může připojit slzení a kýchání. Jindy zase může být příznakem alergie zarudlá kůže boltců, záněty kůže nebo svědivý ekzém v okolí řitních žlázek.

Příznaky alergie na potravu

Zvláštní skupinou jsou alergie na potravu. Obvykle se začnou projevovat až po nejméně dvouletém přijímání alergizující potravy. Hlavním projevem je rovněž svědivost, které často předchází ztráta srsti. Nejčastěji se tak děje na zadních plochách stehen. U 10-15% postižených se k tomu přidávají i potíže trávicího ústrojí (zvracení žlutavých hlenů, průjmy, postižení jater). Nejčastější bývá přecitlivělost na bílkovinu mléka, hovězí, vepřové, drůbeží či rybí maso, vejce, obilniny a průmyslová krmiva.

Na krmiva je alergických až 30% psů.

Kdy navštívit veterináře

Pokud máte podezření na alerii u psa, navštivte veterináře. Před návštěvou je dobré vysledovat, jak přesně a kdy se obtíže projevují. Typické pro různé alergie bývá, že se projevují kombinací několika výše popsaných příznaků.

Hypoalergenní krmivo pro psa

Dnes již téměř všechni výrobci mají hypoalergenní řadu, která je určena pro psy přecitlivělé na některé složky potravy. Někteří výrobci se na hypoalergenní krmiva specializují. Velmi kvalitní a chutná hypoalegenní krmiva jsou např. krmiva Arden Grange, First Mate, Orijen , Canine Caviar atd.
Doporučit mohu značku First MatePacific Ocean Fish and Potato nebo Canine Caviar Lamb and Pearl Miller.

Zde naleznete kompletní výběr hypoalergenních krmiv pro psy: Hypoalergenní krmivo pro psa

Zdroj: Vokoun, P. 2003: Není váš pes alergik?, in: Pes přítel člověka.

Související články:

Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit? 
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi  
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 

Žádné komentáře:

Okomentovat