čtvrtek 29. listopadu 2012

Specifika psů malých plemen - výživa, zdravotní problémy

Oblíbenost psů malých plemen (do 10kg váhy) má v českých domácnostech, ale také ve světě vzrůstající tendenci. V České republice zaujímají 49 % z celkové populace což je kolem 2,3 milionů psů.  Také popularita psů velmi malých plemen, vážících v dospělosti méně než 4 kg (králičí jezevčík, papillon, japan chin, italský chrtík, čivava nebo čínský chocholatý pes) stále narůstá.

Výhodou malých plemen je charakteristická dlouhověkost a odolnost. Velcí psi se dožívají průměrně kolem osmi let, malá plemena se dožívají dvojnásobek. Dospívají kolem půl roku věku. Období dospělosti je dlouhé (do 8 let).  První příznaky stárnutí lze pozorovat od osmého roku. Přizpůsobením výživy můžeme přispět k pohodě staršího psa.

Vzhledem k tomu, že spotřeba krmiva je u malých plemen minimální, doporučuji na krmivu nešetřit a vybrat krmivo možná trošku držší za to kvalitní např.

Orijen Regional Red bez obilovin s vysokým podílem masa.

N&D jehněčí s borůvkami, kuře s granátovým jablkem nebo ryba s pomerančem samozřejmě bez obilovin. Velice chutné krmivo.

Taste of the Wild jsou granule vhodné pro psy všech velikostí a věku tedy i pro malá plemena. Specálně pro malá plemena je varianta Taste of the Wild Appalachian Valley.


Citlivé období růstu štěňat malých plemen

U psů malých plemen probíhá nejintenzivnější růst v prvních šesti měsících života. Tato fáze vyžaduje výživu, která poskytuje vysoký přísun energie a podporu při vývoji přirozené obranyschopnosti. Ve věku 10 měsíců váží malý pes dvacetinásobek své hmotnosti při narození.

Štěňata malých a trpasličích plemen mají jednodušší vývoj. Nemusí tvořit tolik kostní ani svalové tkáně jako velcí psi. Neznamená to ale, že můžeme jejich výživu zanedbávat. I u nich může dojít k nesprávnému růstu dlouhých kostí (stehenních, holeních, loketních atd.) a kostra může být nehezky pokřivená.

Obecně platí, že jestliže budeme věnovat výživě štěněte zaslouženou pozornost, bohatě se nám to vrátí v podobě zdravého pejska. Vyberte kvalitní granule určené štěňatům malých plemen.
Takto označená krmiva patří většinou mezi dražší značky, ale v této etapě života psa hraje výživa zásadní roli a nevyplatí se na ní šetřit. Navíc malé štěňátko nemá velkou spotřebu, takže zdánlivě drahý pytel vystačí na delší dobu. Kvalitnější krmiva jsou většinou koncentrovanější, takže pro nasycení stačí psovi menší množství. A to platí také pro krmivo pro dospělé psy malých plemen.

V osmi měsících přecházíme na krmení pro dospělé psy


Specifika výživy psů malých plemen


Krmiva pro malá plemena psů by měla svým obsahem odpovídat zvýšeným požadavkům velmi rychlého metabolismu. Malí psi musí na srovnatelné životní projevy vydat podstatně více energie než psi velcí. Musejí totiž udělat více kroků, aby ušli stejnou vzdálenost. Proto také strava by měla být energeticky vydatnější.

Krmivo pro malé psy musí být upraveno i s ohledem na velikost ústní dutiny – malí psi potřebují malé granule, které se snadno žvýkají a jsou šetrné k dásním. Navíc bývají malí psi náchylnější k onemocnění dásní a zubů, proto musí jejich krmivo zohledňovat i zvýšenou péči o chrup.

Vzhledem k velmi malé velikosti žaludku musí být živiny v krmivu hodně koncentrované.

Někteří psi malých plemen mají specifické nároky na výživu z důvodu zvýšené citlivosti kůže (zánět kůže a svědění), nebo citlivého trávení (podráždění žaludku).

Malí psi bývají velmi často vybíraví a nároční na chutnost krmiva. Pozor, sůl a umělá dochucovadla obsažena v levnnějších granulích zvyšují chutnost krmiva na úkor jejich zdraví.

Vyzkoušejte šťavnaté a chuťově velmi atraktivní krmivo Platinum. Je vhodné jak pro malá, tak pro velká plemena. Díky jedinečné technologii zpacování (krmivo se vaří ve vlastní šťávě a suší při pokojové teplotě) zachovává veškeré nutriční hodnoty surovin. Je poloměkké a proto je vhodné i pro velmi malá plemena.


Zdravotní specifika psů malých plemen


Každé plemeno může mít genetické predispozice k některým zdravotním problémům. Obecně mají malá plemena potíže se zubním kamenem, luxací patelly (vykloubení čéšky) a vzhledem k jejich dlouhověkosti je to rovněž rakovina.


Jorkširský teriér

Jorkšírský teriér
Toto plemeno je náchylné k některým vrozeným očním problémům. Mezi nejčastější patří šedý zákal, progresivní atrofie sítnice, suchý zánět rohovky a spojivky a vředovitý zánet rohovky.

Ortopedické nemoci -  Perthesova choroba, LCP, a vykloubení kolenní čéšky (luxace patelly). Perthesova choroba se u jorkšírů vyskytuje často a má za následek trvalé zchromnutí kyčelního kloubu způsobené zhroucením hlavičky stehenní kosti.

Dále pak hypoglykemie, nedomykavost chlopní, portosystemické shunty (krev ze střeva obchází játra a nezpracovaná tak proudí do velkého krevního oběhu a mozku).

Poměrně častý je výskyt kolapsu trachey – chrupavky, které mají v podobě prstenců držet průchozí průdušnici, jsou příliš měkké, a průdušnice se při dýchání může stát téměř neprůchodnou.

Více na toto téma zde: Jorkšírský teriér - Zdravotní problémy jorkšírů 

Čivava

Čivava
Pro čivavy je typická tzv. molera/fontanela - křehké místo na jejich lebce. Čivavy jsou jediným plemenem, které se rodí s nekompletní lebkou. Molera se s přibývajícím věkem nemusí vyplnit, proto je v prvním půlroce života štěněte důležité, věnovat tomuto problému náležitou pozornost.

Dalšími častými zdravotními problémy jsou luxace patelly, epilepsie či hydrocephalus (bolestivé onemocnění projevující se již v prvních měsících života štěňátka zvětšenou lebkou, je letargické, v růstu zaostává za svými sourozenci a jeho lebečné kosti jsou nepravidelné)

Dalším terčem problémů jsou jejich poměrně velké oči. Jsou citlivé na vysychání koutků a zelený oční zákal.


Jezevčík

Jezevčík
Jezevčíci trpí hlavně potížemi s páteří díky dlouhému tělu – dlouhá záda.

Častým problémem bývá luxace patelly.









Knírač

Knírač
U malých kníračů se nejčastěji vyskytují extrahepatální portosystemické shunty. Znamená to, že krev, která nese živiny ze střeva, obchází játra. Nezpracované, pro tělo „toxické“ látky pak kolují v krvi. Mohou prostupovat i do mozku, což má za následek časté neurologické příznaky ve spojení s tímto onemocněním.

Další vážnější chorobou může být sick sinus syndrom, tedy porucha převodního systému srdce.


Mops

Mops
U mopsů se nejčastěji vyskytují záněty rohovek, hlavně vzhledem ke stavbě oka. Poměrně často také mívají různé vady očních víček.

Vzhledem k velkému množství kožních záhybů kolem čumáku mají často záněty kůže v této oblasti a mohou rovněž častěji trpět atopiemi.

Mají také velmi krátký a díky tomu i deformovaný nos – mohou se u nich tudíž vyskytovat různé deformity nosních chrupavek, nosní houby a průdušnice, což jim může velmi ztěžovat dýchání.


 Jack Russel teriér

Jack Russel teriér

U Jack Russel teriérů je zmiňován častější výskyt některých onemocnění očí (katarakta, luxace čočky).

A také potíže pohybového aparátu jako je třeba myasthenia gravis – postupně se zhoršující svalová slabost.

Časté jsou rovněž kožní obtíže v souvislosti s alergii na krmivo.




Trpasličí pudl

Trpasličí pudly často postuhuje luxace patelly a  PRA (progresivní retinální atrofie) – postupná degenerace sítnice oka. Projevuje se zhoršením zraku a končí slepotou. Trpasličí pudl je predisponován k onemocnění srdce.








Citlivost zubů a dásní, zápach z tlamy


Psi malých plemen mají často sklony k citlivosti zubů a dásní. Tento problém je spojen s nánosy zubního kamene. Ke zlepšení ústní hygieny slouží odpovídající krmivo, pravidelné čištění zubů, dentální pamlsky či hračky. Velmi účinným přípravkem je De-Plaque - sypký prášek, jehož minimální množství které se přidává do krmiva, změkčuje zubní kámen,odstraňuje zubní plak a zápach z tlamy.


Proč jsou malá plemena náchylná k tvorbě zubního plaku a kamene? 

 Důvodů muže být několik:

- Špatné uchycení zubů, běžné u psů malých plemen.
- Jejich zuby jsou proporcionálně větší v porovnání s čelistmi, což je oslabuje. Špatná ústní hygiena toto oslabování zvyšuje a může dokonce vést k ustupování dásní.
- Činnost bakterií v ústech je o to větší, o co víc je zubního kamene a zubního plaku, což vede k zápachu z úst.
- Dlouhověkost psů malých plemen vede ke zvyšování rizika ústních onemocnění.
- Vlhká strava nebo zbytky jídel nemají na zuby čistící efekt.


Potíže se zažíváním

Sklon k zácpě je u velmi malých psů často podpořen nedostatečnou aktivitou či stresem. Proto potřebují výživu, která garantuje optimální trávení, podporuje vyváženou střevní flóru a omezuje potíže s pohyblivostí střev. Vysoce stravitelné krmivo zlepšuje citlivý proces zažívání. Psi malých plemen navíc většinou špatně vstřebávají bílkoviny. Lepší zažívání je možné zajistit pomocí vysoce stravitelných bílkovin ve stravě. (např. granule Canine Caviar nebo Artemis) Zbytky od stolu narušují již tak křehkou rovnováhu trávicího ústrojí a nedostatek pohybu zpomaluje pohyby střeva.


Sklon k nadváze

Někteří malí psi mají tendenci přibírat na váze. Hlavním faktorem je snižování spotřeby energie vzhledem k jejich domáckému způsobu života, nedostatku pohybu, k jejich fyziologické kondici po kastraci nebo sterilizaci.

Některé rasy mají k nadváze i genetické predispozice – např. plemena jako kavalír King Charles, dlouhosrstý jezevčík, šeltie, kernteriér nebo malý knírač. Tělesný tuk se u psů malých plemen vyvíjí brzy. Nadváha je stejně jako u člověka pro zdraví psa škodlivá - velké zátěž na klouby, srdce atd. -  může významně snížit délku jeho života.

Více na toto téma naleznete v článku: Obezita u psů – Jak účinně redukovat váhu u psa


Pokožka a srst

Hlavním důvodem návštěvy veterináře malých psů ve věku od 2 měsíců do 7 let jsou kožní problémy (alergie, atopie, dermatitida atd).

Kvalita pokožky a srsti odráží zdraví samotného psa. Na špatný zdravotní stav může upozornit suchá pokožka, nadměrné vypadávání srsti či dokonce lysá místa, porušená nebo nedostatečně se lesknoucí srst, kožní vyrážky nebo svědivost. Kvalitu srsti můžeme ovlivnit kvalitním krmením např. First Mate (v případě alergie hypoalergenním krmením), dodáním biotinu či omega 3 a 6 mastnými kyselinami, které jsou obsaženy např. v lososovém oleji. Ten nejenže dodá lesk a vitalitu, ale má pozitivní vliv na činnost srdce. Navíc pejskům velmi chutná.

Malí psi většinou tráví hodně času v domácím prostředí, proto je vůně a krása srsti tak důležitá. Používejte kvalitní šampóny určené výhradně psům. Pro alergické psy jsou určeny hypoalergenní šampony, které pokožku zklidní. Na postižená svědivá místa jsou vhodné zklidňující spreje. Rychle se vstřebávají, takže stačí pejska po aplikaci na chvilku zabavit.

Více na toto téma najdete v článku: Ztráta srsti, řídká srst, nadměrné línání, svědivost - Příčiny a řešení kožních problémů u psů

Související:

Podle čeho vybrat nejlepší krmivo pro vašeho psa
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Klinické diety - Krmivo jako lék
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit? 
Jak rozpoznat onemocnění štítné žlázy u psa - ztráta srsti, obezita, únava 
Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin 
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 

Žádné komentáře:

Okomentovat