sobota 25. září 2010

Dovolená se psem - Co byste neměli opomenout

Dovolená se psem
Chystáte se na dovolenou a chcete s sebou vzít i vašeho pejska? Celá řada majitelů společně se svými čtyřnohými kamarády si dnes celkem běžně užívají společně volných dní o letní i zimní dovolené. Tomuto trendu jsou dnes přizpůsobeny i mnohé hotely či kempy (dog friendly).


Kdy není vhodné s pejskem cestovat

Platí to obzvlášť o štěňatech do 6 měsíců, tzn. dokud není dokončeno základní očkování. Výjimkou jsou štěňata, jež se do zahraničí vypravují za svým novým majitelem. Je pak nezbytné zjistit si podmínky importu v dané zemi a zařídit se podle nich.

Na cestách se také necítí příliš dobře březí feny, staří psi, nemocní psi, zvláště pacienti s onemocněním srdce, ledvin a kloubů. Velké problémy by mohly nastat u psů nenavyklých na cestování v dopravních prostředcích, nezvladatelných a psychicky nevyrovnaných psů.

Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence

Co budete potřebovat

K samotnému vycestování s pejskem nebo kočičkou nepotřebujete mnoho. Je to především samotný pasažér. Ten musí být vybaven mezinárodním očkovacím průkazem, ve kterém je vyznačeno platné očkování nejen proti vzteklině, ale i dalším infekčním nemocem (psinka, parvoviróza, hepatitida apod.) podle požadavků jednotlivých států. Do téhož průkazu je nutné před odjezdem do zahraničí ještě nechat potvrdit veterinárního lékaře státní správy potvrzení o nákazové situaci v místě. Jedná se o tzv. "kulaté razítko". Platnost tohoto "víza" je různé, většinou 2-3 měsíce.

 Toto jsou opatření, jež udělat musíme. Ale jsou tu ještě další, která bychom udělat měli v zájmu šťastného návratu. Začíná to již cestováním. Většinou se psem cestujeme autem. U pejsků trpících kinetózami je nutné podat něco proti nevolnosti - např. Serene UM k eliminaci nebo alespoň zmírnění příznaků.

Je velmi důležité uvědomit si, že pes vzhledem ke svému způsobu termoregulace dýcháním ztrácí schopnost ochlazovat přehřátý organismus v uzavřeném prostoru při vysoké teplotě okolí.

Auto je z tohoto pohledu přímo "ideálním" místem. Na delší cestu bychom se proto se psem vydávat spíše na noc, vykonávat pravidelné alespoň 15 - 20 min. přestávky a dotovat psa dostatečným množstvím tekutin. V žádném případě nikdy nenechávejte psa v uzavřeném autě, byť by bylo ve stínu!

Zklidnění psa - Cestování se psem

S otvíráním hranic nejen do Evropy, ale do celého světa, roste i možnost kontaktu s nemocemi, jež jsme do té doby u našich pejsků neznali. Kromě již zmíněných infekčních nemocí je dobré nechat psa vakcinovat proti Lymské borelióze, dermatofytóze, případně dalším nemocem podle rady vašeho veterinárního lékaře. Vzhledem k výskytu dirofilariózy (viz. výše) v jižních státech Evropy je velice dobré nechat svého spolupasažéra ošetřit preventivně dlouhodobě působícími preparáty i proti tomuto onemocnění.

Zdroj:

www.jicinvet.cz
www.CELYSVET.cz.


Související články:

Cestování se zvířaty v zájmovém chovu z České republiky do ostatních členských států EU [vyjma Velké Británie, Irska a Malty]

Cestování se zvířaty v zájmovém chovu z České republiky do třetích zemí (USA, Kanada, Chorvatsko, Austrálie atd)

Pes a stres z cestování - Jak zklidnit psa



2 komentáře:

  1. My jsme vzali s sebou psa na dovolenou vloni poprvé a bylo to kupo divu v pohodě :-D . Vždycky jsem měla strach, jak to s ním zvládneme, tak jsme ho nechávali doma, ale manžel vloni před dovolenou koupil větší stan , ve kterém má pes své místo, tak už jel s námi :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Cestování se psem je peklo, ale dá se zvládnout. Super je přepravka na psa.

    OdpovědětVymazat